Neen, dit is geen schrijffout....
Een automotor heeft nogal wat verliespunten.
Hij produceert buiten de nodige energie ook een enorme hoeveelheid warmte waar
we niets aan hebben. Soms een beetje in de winter, ja...
Wel die warmte is bruikbaar als energiebron om
op te koken.
Barbecueën op de automotor, dat wordt dan
carbecueën...
Het idee is absoluut realiseerbaar.
We rijden naar zee, naar Knokke bijvoorbeeld
en in plaats van de traditionele frigobox waar burgemeester Lippens van
Knokke zo een hekel aan heeft, koken we onderweg een lekker potje met
kippenboutjes, gebakken patatjes en gevulde champignons....
Tegen honderdtwintig per uur en na een uurtje
rijden is de maaltijd klaar.
Motorkap openen, uitpakken en smikkelen
maar...
Sluit de motorkap tijdig want anders staat de
VAB daar binnen de kortste keren om te kijken of er wat fout is en om jullie
een abonnement aan te smeren.
Hoe werkt het ? Het is hetzelfde principe als bij
het ”braiseren”...
Dat is een oude methode om voedsel klaar te
maken in de uitdovende as van een houtvuur, zoals er in de achttiende en
negentiende eeuw gekookt werd. Het klaar te maken voedsel werd in de hete as
gezet, afgedekt, soms met meer as er bovenop en als men lang genoeg wachtte
werd het voedsel wel gaar. Slowcooking dus ...
In de Franse keuken is braiseren een begrip.
Maar het procedé wordt bijna nooit meer toegepast. Het duurt te lang.
In de Verenigde Staten heb ik het nog echt
zien gebeuren. Stop een stuk vlees in een oven, afgesteld op lage temperatuur. Dek
het vlees af met aluminiumfolie, giet er wat sausachtige toestanden bij - een
blik uiensoep of champignonsoep - en laat gedurende enkele uren gaar worden in
de oven. Terwijl kan je naar de cinema gaan of een dutje doen of nog wat
anders, laat je fantasie maar werken...
Nu praktisch. Pak wat kippenboutjes of kippenfilets
in, in stevig aluminiumfolie, stop er enkele schijfjes tomaat bij en wat
gesneden champignons, misschien een paar kleine aardappeltjes en hop, we rijden
naar, weet ik veel... naar Luxemburg, want daar zijn geen restaurants te
vinden... In de hoge bergen van Luxemburg toch niet...
Eens daar aangekomen, picknick met lekkere,
warme, onderweg klaar gemaakte gerechten. Heel wat anders dan koude kip en Zwan worstjes
zonder mosterd omdat we die laatste vergeten zijn...
Eerst moeten er wel een paar proefnemingen
gedaan worden. Waar is het heetste plekje van de motor? Naar het schijnt zit dat dicht tegen de
uitlaat van de motor aan.... Vraag desnoods uitleg aan je garagist, die lacht
zich daarna kapot... ieder zijn pleziertje..
Eerst moet er ook even geoefend worden,
misschien met een prop aluminiumfolie om te controleren of alles wel mooi op
zijn plaats blijft zitten tijdens een wilde rit. Een eindje ijzerdraad kan hierbij
wonderen verrichten.
Veronderstel dat je in Luxemburg aankomt
en de kippenbouten ergens op de Brusselse ring platgereden liggen... Of dat een vrachtwagen er
zou over slippen ...! Want veel hebben die kerels niet
nodig...!
De volgende keer dat ik naar Frankrijk rij zal
ik eens proberen met wat scampi met een scheut pastis en wat knoflook. Tegen
Parijs aan moeten die wel goed zijn. Individueel verpakt per portie in folie,
een boterhammeke er bij en hop, weer verder... ( Eerst pipi doen...)
Voor we Limoges naderen zal het varkenshaasje
met kasteelaardappeltjes en artisjokkenhartjes ook wel gaar gesudderd zijn hoop
ik. De supermarkten gaan nu sluiten en dan hebben we toch al een lekker
avondmaal gehad....
Stevig flesje wijn er bij en maar hopen dat
een geen Franse flics achter de bocht staan met hun blaasmachine...
De tijden die nodig zijn om een gerecht klaar
te maken zijn hangen een beetje af van het soort wagen waarmee je rijd... Zoals bij een gewone oven, dat verschilt ook.
Zo een milieuvriendelijke kar zal niet veel warmte
opleveren... Goed voor een frankfurter worstje misschien...
Een oude Amerikaanse knar met een motor van
6.2 liter, daar kan een ganse barbecue, sorry, carbecue, op klaar gemaakt worden
voor een heel kroostrijke familie... Wat dacht je van een Hummer. The ultimate
H3?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten