zondag 4 oktober 2015

Geflambeerde flensjes…
Het was tijdens een koude winteravond.

Slechts enkele mensen in het restaurant. Een paar drinkers en dat was alles.
De baas was weg. Op bezoek bij zijn familie en zoals het dan gewoonlijk gaat dansen de muizen op tafel als de kat van huis is.
We waren slechts met twee personeelsleden in de zaak, Madeleine, de serveerster van dienst, zij in het restaurant en ikzelf in de keuken. In de keuken was er niets te doen want er waren geen eters. Er is altijd wel werk te doen maar toen was er echt niets !

Madeleine had zich in afwachting ontfermd over “dikke Bertha”, dat was een magnum fles Grand-Marnier. Ontfermd wil hier zeggen dat ze al ettelijke keren geproefd had om te testen of de likeur per toeval niet slecht aan het worden was. Je weet maar nooit.
In werkelijkheid zat er een namaak (goedkope) likeur in de fles maar de fles zelf was echt!
De inhoud van "dikke Bertha" werd gebruikt voor het flamberen van dessertjes, zoals pannenkoeken.
Nu, .. om af en toe eens een neutje te proeven, daarvoor was het spul absoluut geschikt, zo ondrinkbaar was het nu ook weer niet. (Ik heb trouwens ook eens geproefd... of was het twee keer?)

Een half uur voor sluitingstijd gebeurt het onvermijdelijke, er komen nog twee klanten binnen die nog wat willen eten. Gelukkig vroegen ze maar een eenvoudig gerecht, wat weet ik niet meer, maar ze wilden absoluut nog twee porties geflambeerde flensjes !
Ik heb, spijtig genoeg, de flambeershow niet gezien, want ik stond in de keuken maar Madeleine heeft me nadien alles verteld.  (Toen ze nuchter was).

Madeleine was, intussen zo dronken geworden dat ze bij het flamberen zo kwistig met “dikke Bertha” had gegoten dat het tafelkleed vol likeur  gemorst was, en bij het in brand steken van de flensjes was gans de tafel mee in brand gevlogen. Bij de bluswerkzaamheden had ze ook nog de pan met pannenkoeken omgegooid en toen was het echt een Bengaals vuurwerk geworden…

Gelukkig brandt alcohol niet zeer lang, maar ’t heeft er -  naar het schijnt - gestoven nadien !!!

De klanten in kwestie waren kennissen van de baas en die hebben het later ook aan hem verteld…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten